Przedszkole Publiczne nr 1

58-530 Kowary ul. Sienkiewicza 9

Tel: (75) 718-25-34

       (75)718-26-24

sekretariat/dyrektor wew. 11

(7:00 - 15:00)

intendent wew. 12                 

(7:30 - 15:30)

fax wew. 13

świetlica wew. 16                   

(6:00 -7:30; 15:30 - 17:00)

 

      

Jadłospis 01.06.20-05.06.20

Data

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad

01.06.20

 

Płatki kukurydziane na mleku (1,2), chleb pszenno-żytni(2)                  i razowy(2) z masłem(1), kiełbasa szynkowa, pomidor, herbata z miodem i cytryną, woda;

 

Jabłko;

Zupa jarzynowa z ziemniakami (woda, marchew, por, seler(4), pietruszka, sól, kminek, kurkuma, tymianek,  pieprz, ziele ang, brokuł, fasolka szparagowa) na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki,

Makaron z sosem jogurtowo-owocowym(1,2) (jogurt naturalny(1),makaron świderki(2), owoce); kompot, woda.

 

02.06.20

 

chleb pszenno-żytni i razowy(2) z masłem(1), serek twarogowy(1) z  rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną i miodem/woda;

 

 banan

Zupa botwinka z ziemniakami (woda, marchew, por, seler(4), pietruszka, sól, pieprz, ziele ang., kminek, kurkuma, tymianek, botwinka) na wywarze warzywnym z natką pietruszki i śmietaną(1);

gulasz wieprzowy(2)(mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek, cebula, mąka(2)), ryż brązowy(2), surówka z ogórka kiszonego;

 kompot, woda;

 

03.06.20

 

 

 

 

 

 

chleb pszenno-żytni  i razowy(2) z masłem(1), kiełbasa krakowska, sałata roszponka, , jajko(3),  herbata cytryną i miodem, woda;

Herbata owocowa, chrupki kukurydziane (2);

Koperkowa z zacierką(2) (woda, marchew, por, seler(4), pietruszka, majeranek, sól, pieprz, ziele ang , kminek, kurkuma, tymianek, koperek) na wywarze warzywnym z natką pietruszki i śmietaną(1)

Kotlet z kurczaka (bułka tarta, kawiarka(2),jaja(3), mięso z piersi kurczaka, sól, pieprz), ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty; kompot, woda;

 

04.06.20

 

chleb pszenno-żytni (2) i razowy(2) z masłem(1), ser żółty(1), ogórek, herbata z cytryną i miodem, woda; kawa inka (1),

Gruszka1/2

Zupa z cukinii z ziemniakami (2)(woda, marchew, por, seler(4), pietruszka, sól, pieprz, ziele ang, kminek, kurkuma, tymianek, cukinia, brokuł, fasolka szparagowa) na wywarze warzywnym z natką pietruszki;

Makaron spaghetti z mięsem i warzywami (makaron spaghetti(2), mięso wieprzowe, pomidory, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, bazylia);

Kompot, woda;

 

05.06.20

 

 

 

 

 

 

chleb pszenno-żytni (2), chleb razowy(2) z masłem(1), dżem, miód, herbata z cytryną i miodem, woda;

Mix owoców (banan, jabłko, marchewka)

Zupa ogórkowa z ryżem (2,3),(woda, marchew, por, seler(4), pietruszka, sól, kminek, kurkuma, tymianek, pieprz, ziele ang, ogórki kiszone) na wywarze warzywnym z natką pietruszki i śmietaną (1);

Ryba po grecku (marchew, pietruszka, seler(4),morszczuk(5), przecier pomidorowy, pomidory w puszce), ziemniaki z koperkiem, kompot, woda;

Alergeny: mleko (1),zboża (2),jaja (3), seler (4),ryba(5).

    POTRAWY SĄ PRZYGOTOWYWANE W PIECU INDUKCYJNO-PAROWYM